Ir al contenido

¿Què és la muixeranga? Descobreix en què consisteix aquesta festa

29 de abril de 2023 por
Administrator


La muixeranga és una de les festes més antigues i espectaculars de la cultura del País Valencià. N’és una expressió artística i cultural que ha perdurat durant segles, i que es manté viva en moltes zones de la regió. Si vols descobrir què és la muixeranga i en què consisteix aquesta festa, segueix llegint!


Història de la muixeranga

La muixeranga té les seues arrels en les antigues tradicions populars del País Valencià. És possible que tinga els seus origens en les danses dels moriscos de l’antic Regne de València. Posteriorment és va fer molt popular per tot arreu del territori valencià, especialment a Algemesí, vinculades a les festes de la Mare de Déu de la Salut al menys des del segle XVIII, on millor es va conservar la tradició. A finals de segle XX el moviment muixeranguer va reviscolar, formant noves colles per totes les comarques valencianes.

Inicialment, les muixerangues van formar-se com danses de carrer que es feia durant les festes patronals i altres celebracions populars. Amb el temps, però, es va anar professionalitzant, i avui en dia és una activitat que es practica durant tot l’any, i que atrau a molts participants i espectadors.


Com es fa la muixeranga?

La muixeranga consisteix en la formació de torres humanes i altres figures acrobàtiques. Els participants s’agrupen en diferents nivells, des dels que estan a terra, formant la base, fins la xicalla que corona el cim de la torre.

Per construir una figura, els participants han de treballar en equip i seguir unes seqüències de moviments perfectament coordinats. Cada membre de la figura té un paper específic, i tots han de treballar junts per mantenir l’equilibri i la cohesió.

A més de les torres, la muixeranga també inclou altres figures acrobàtiques, com ara el pilar o la vara. El pilar consisteix en la construcció d’una columna vertical amb una sola persona en la part superior, mentre que la vara és una estructura horitzontal que es fa servir per fer altres figures.


Significat cultural de la muixeranga

La muixeranga té un gran significat cultural per als valencians. A més de ser una expressió artística i acrobàtica, també és una forma de mantenir vives les tradicions populars i la cultura de la regió.

A través de la muixeranga, les persones de diferents edats i orígens poden connectar i compartir una experiència comuna. A més, la muixeranga també fomenta valors com la cooperació, la confiança i la superació personal.


La muixeranga és una festa fascinant i espectacular que forma part de la rica cultura de valenciana

A través de les torres humanes i figures acrobàtiques, la muixaranga és una expressió artística i cultural que ha perdurat durant segles, i que continua sent una activitat molt popular avui en dia. És una celebració que ens recorda la importància de les tradicions populars i la cooperació, i que ens convida a compartir una experiència única amb altres persones. Si encara no has tingut la oportunitat de veure la muixeranga en persona, t’animem a fer-ho! Si vols experimentar la muixeranga per tu mateix, estàs convidat a contactar-nos per assistir a un assaig i participar en la nostra colla. Tots junts fem pinya!